Ambulanssjuksköterskans tips - Del 5

Ja men nu var det väl dags för ett nytt litet, eller egentligen stort, tips från mig som ambulanssjuksköterska. Idag har jag bestämt mig för att berätta om ett tillstånd som än en gång KAN bli livshotande om man som privatperson inte gör någonting åt det. Det här tillståndet kan upplevas väldigt obehagligt då det kan innefatta en stor mäng blod, men det är just det som kan leda till att det blir livshotande. Jag tänkte alltså berätta vad du kan göra om någon i din omgivning har drabbats av en stor yttre blödning. Detta tillstånd hör i många fall ihop med ett trauma, så som skärsår, brutna ben, traumatiska amputationer m.m. Och det här kan DU göra:

Om blödningen är pulserande eller sprutande kan det bero på att en pulsåder har blivit skadad, och då måste man agera. För att stoppa blödningen behöver du göra följande:

- Tryck över såret - För om möjligt ihop sårkanterna och tryck samtidigt mot såret. Om det finns möjlighet kan ett tryckförband sättas över såret. Detta får gärna bestå av något hårt (t.ex. en linda eller ihopvikt tygstycke) som läggs över såret, och sedan lindas gasbindor eller t.ex. en halsduk runt förbandet hårt. Om du inte har tillgång till några material behöver du trycka direkt med dina fingrar eller en knytnäve.

- Håll den blödande kroppsdelen högt - Det man vill uppnå är att få kroppsdelen högre upp än hjärtat. Detta gör att blodtrycket i den skadade kroppsdelen minskar.

- Lägg personen ned och lyft dennes fötter - Det blod som finns kvar i kroppen vill vi prioritera till hjärta och hjärna, och i och med att lägga personen ned och höja fötterna rinner blodet lättare till dessa områden.

- OM blödningen inte minskar eller stannar av vid dessa åtgärder behöver den blödande kroppsdelens blodflöde snöras av. Detta gör du genom att, med hjälp av en skärp, en halsduk eller liknande, knyta/dra åt på den sidan av skadan som är närmast hjärtat. T.ex. om skadan är under knät ska du snöra av ovanför knät. Denna åtgärd ska endast användas i nödfall då det kan leda till skador på den kroppsdel som inte får något blodflöde. Detta avsnörande förband ska endast sitta på i 20-30 minuter. Försök gärna sätta en tryckförband medan blödningen stannat upp, och släpp sedan sakta på avsnörningen.

- Håll personen varm genom att lägga över filtar eller jackor.

- Ge INTE personen nått att dricka. ​Detta pga att de kan kräkas.

Tecken som visar på en livshotande blödning kan vara: Snabb och oregelbunden puls, gråblek och kallsvettig hud, rastlöshet och ångest, slöhet och trötthet, snabb och ytlig andning, gäspningar, kalla händer och fötter, medvetslöshet. Ring ALLTID 112 vid dessa symtom på en kraftigt blödande person.

Kommentera gärna om ni har några funderingar, för detta är inte enkelt att ställas inför! Informationen kommer från 1177.se så gå mer än gärna in HÄR och HÄR för att läsa mer.


Gillar

Kommentarer

elinnjl
elinnjl,