Ambulanssjuksköterskans tips - Del 6

God eftermiddag snöiga Sverige! Jag sitter på jobbet och äter lite frukt just nu, och kände att det var dags för ett nytt tips från mig som ambulanssjuksköterska. Den här gången tänkte jag ta upp något som oftast är ofarligt, men som kan se väldigt läskigt och obehagligt ut. Nämligen feberkramper hos barn!

Ett barn som har en infektion och feber kan krampa just på grund av detta. Oftast beror det på att febern gör att en del av hjärnan retas under en liten stund, varav barnet kan utsättas för detta tillstånd där de ibland blir medvetslösa, stela i kroppen, får ryckningar och dessutom skiftar i hudfärg. Krampen håller i sig i några minuter, men som förälder tycker man ofta att dessa minutrar känns som en evighet. Detta tillstånd drabbar vanligtvis barn mellan 6 månader till 5 års ålder.

Tyvärr går det inte att förebygga detta tillstånd som förälder, men att ge febernedsättande samt hålla kroppstemperaturen så nära normal som möjligt kan kännas bättre för barnet.

Det du som anhörig ska tänka på är att skydda barnet från yttre skador under krampen, och dessutom är det bra att försöka se hur krampen artar sig i barnets kropp. T.ex. om det bara är en arm som rycker, eller om det är hela kroppen som blir stel. Ofta är alltså krampen ofarlig för barnet fastän den kan se väldigt skrämmande ut, och efter att barnet har slutat krampa är det inte ovanligt att den lilla krabaten ter sig lite trött innan den piggnar till och blir sig själv igen!

Första gången detta händer barnet ska man alltid söka vård, antingen genom att ringa ambulans, att åka till en vårdcentral eller till en akutmottagning! Jag måste faktiskt säga att vi åker till dessa patienter relativt ofta!

Hoppas att ni tyckte att min information var nyttig, och att ni slipper se något litet pyre drabbas av detta. Nu ska jag fortsätta min arbetsdag här i Tierp!

Gillar

Kommentarer