Postad i: Allmänt, Bebis

Det här med att kommentera andras gravidkroppar

För några dagar sedan skrev jag lite kort om att jag fått många kommentarer kring att min gravidmage är väldigt liten. Mellan ungefär 5-20 kommentarer per dag har det handlat om. Kommentarer som jag till en början inte la så mycket energi och värde i, men som efter ett tag började etsa sig fast i mitt huvud. Från att inte ha reflekterat över att min mage varit liten, utan istället tyckt att den har passat mig och min kropp alldeles perfekt... Till att istället börja fundera på om den faktiskt är alldeles för liten och att bebisen kanske inte växer som han ska där inne.

Kommentarerna var oftast inte negativa, tvärt om var det många som sa att jag skulle vara glad över det. Men ibland fick jag även pikar om att jag kanske inte åt tillräckligt mycket, att jag tränade mer än jag borde och att jag kanske borde prata med min barnmorska om att allt inte är som det ska.

När man mäter gravidmagar finns det tre streck som man ska ligga inom, och under varenda mätning dom har gjort på mig har min mage legat absolut längst ner (men fortfarande inom referensvärdet) och det gör den fortfarande. Min barnmorska är inte ett dugg orolig över vår lilla bebis, men uttrycker också att han troligtvis inte kommer att vara någon tungviktare när han kommer ut.

Det jag har märkt när jag har börjat prata om dessa kommentarer om min mage är att det är otroligt många andra tjejer som har varit med om samma sak, och som också har upplevt att det har blivit ett orosmoment just på grund av vad folk har sagt. Ibland har det också slagit mig att folk har väldigt lätt att prata om ”hur tjocka” vissa gravida blir också. Och då är min fråga: Vad ger dig rätten att kommentera hennes kropp? Dessa personer som antigen är ”för smala” eller ”för tjocka” har antagligen inte kunnat göra ett dugg för att ändra hur de sett ut... Min syster gick till och med ner i vikt under sin andra graviditet. SÅ för att försöka komma till meningen med detta inlägg vill jag bara förmedla att du faktiskt inte behöver kommentera någon annans gravidkropp, eller inte någon annan kropp heller för den delen. Det räcker med att säga att personen i sig är fin, och sen inte lägga varken energi eller tanke på något annat. Om du är orolig för personen kan du ju börja med att prata med någon som står personen nära, som i sin tur i så fall kan prata med den det gäller. Men släng inte bara ur dig kommentarer utan att tänka.

Jag har såklart fått en himla massa fina ord om min gravida kropp också, det är inte det jag säger. Men när jag får höra att många många andra har upplevt samma sak som jag så tycker jag att det är någonting som ska tas upp. För ja, om det är någonting som är tokigt med min bebis vad ska jag då kunna göra åt det just nu? Det hjälper inte bebisen att jag är orolig i alla fall.

Jag har aldrig reflekterat över detta innan, och har säkert varit en av dom som har kommenterat andras kroppar. Men hädanefter tänker jag faktiskt sluta med det, både för min och för andras skull. Jag hoppas inte att någon får dåligt samvete eller känner sig skyldig när ni har läst detta, utan jag skriver bara för att alla ska få sig en liten tankeställare.

Puss och kram på er alla, jag vet att ni oftast bara försöker att vara snälla <3

  • Postad i: Postad i: Allmänt, Bebis
  • Nära Rektorsgatan , Gävle

Gillar