Postad i: Allmänt

En dag som ambulanssjuksköterska

Det är många som är nyfika över hur mina dagar på jobbet ser ut, så jag tänkte skriva ett litet inlägg om hur en vanlig dag på ambulansen brukar se ut. Såklart kan jag inte skriva alla detaljer då jag jobbar under sekretess, men jag hoppas kunna ge er en inblick i min vardag!

Dagarna börjar alltid med att båda avgående och pågående personal samlas och rapporterar över nyheter till varandra. Det är även då dagens gruppledare bestämmer vilka personer som ska jobba med varandra. I varje ambulans måste det finnas en sjuksköterska/ambulanssjuksköterska då det krävs för att bland annat läkemedel ska kunna ges till patienterna.

Efter samlingen kontrolleras alltid alla ambulanser. Vi tittar då igenom att allt material finns, och dessutom kontrolleras också vätskor i motorn, däck, blåljus m.m. Sjuksköterskan räknar då också narkotikan i läkemedelsväskan. Varje dag har vi olika rutiner som ska göras på stationen, vilket kan vara att städa olika utrymmen, handla eller läsa igenom olika utbildningspunkter.

Ibland kan det kan vara så att vi inte hinner med någon av sakerna ovan då vi får ett larm, och de olika larmtyperna vi kan få då är 1A, 1B, 2A, 2B och 3. Exempel på 1A kan vara hjärtstopp, och exempel på 3 kan vara en transport mellan två olika sjukhus. Vi har 90 sekunder på oss att kvittera dessa larm, men sedan är det endast på 1:orna som vi kör med blåljus och sirener. Jag har fått lite funderingar över när vi använder sirener och inte, och det beror på lite vart vi kör och om vi behöver uppkalla extra uppmärksamhet. Så det är alltså ingen skillnad på larm om vi endast har blåljus eller om vi också har sirener. När vi då kör prio 1 kan ambulanserna köra 160 km/h.

När vi kommer till patienterna undersöks dessa enligt speciella rutiner, och om det är möjligt görs också en strukturerad intervju för att försöka få fram så mycket information som möjligt. Vi kan efter detta välja att ta patienten till olika vårdnivåer, vilket kan vara Jouren i Tierp, Gävle sjukhus, Akademiska sjukhuset, eller så lämnas patienten hemma. Vi har också möjlighet att kunna ringa efter en intensivvårdshelikopter som är stationerad i Uppsala om patientens situation är kritisk. Då Tierps ambulansstation hör till Region Uppsala är det absolut vanligast att vi tar patienterna till Akademiska sjukhuset, vilket betyder att vi kan åka otroligt långa sträckor under ett och samma pass.

Jag hoppas att du har fått en liten uppfattning om hur mina jobbdagar ser ut, och att du tyckte att det var spännande. Skriv gärna en kommentar eller tryck på hjärtat nedan om du uppskattade det!

English? Press here to use google translate.

 

Gillar

Kommentarer

Olivia
Olivia,
Hej Tilda! Så otroligt roligt att följa dig och läsa på din blogg om ditt jobb nu! Jag pluggar till sjuksköterska är på T4 och har också en dröm att bli ambulanssjuksköterska så det är så häftigt att ha följt dig och fått sett när du har blivit det! Grym är du! Vad tycker du är det roligaste med att jobba på ambulansen och hur brukar arbetstiderna vara upplagda? Kram Olivia
tildaholmberg
tildaholmberg,
Hejsan Olivia! Åh vad glad jag blir när du skriver så fina ord. Och vad kul att du också ska bli sköterska snart 😊 ambulansen är helt fantastiskt! Jag tycker att det absolut roligaste är att det är så varierande arbete, och dessutom att det kan gå från 0 till 100 på bara några sekunder! Våra arbetstider i Tierp är just nu 8-18 eller 18-08 😊 kram på dig!
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229